dinsdag 11 september 2012

Led verlichting

Ben je altijd al milieuvriendelijk ingesteld geweest? Heb je altijd al een flinke energiebesparing willen doen? Stap dan nu over van de 'klassieke' gloeilamp naar de 'toekomstige' led verlichting. Deze overstap kun je een investering noemen want het resulteert in lagere rekeningen.

In het jaar 1920 werd de eerste ontdekking gedaan door een Russische wetenschapper, pas in het jaar 1962 brak de led pas echt door. Toen werd er voor het eerst een werkende led ontwikkelt. Inmiddels heeft de led een groei doorgemaakt en is de led al in verschillende kleuren(o.a. rood, groen en blauw) en maten(strings en spots) verkrijgbaar op de Nederlandse markt.

De leds werken op een lager voltage, dit is de reden dat de leds in verhouding met de gloeilamp wel 80% minder stroom verbruiken. Dit leid tot een energiebesparing en is dus beter voor het milieu. Naast die energiebesparing komt ook nog een kostenbesparing, de ledlamp is zeker de helft goedkoper dan een gloeilamp, gebaseerd op 25.000 branduren. Andere voordelen van de led is de water- en schokbestendigheid. Hierdoor zijn de leds zowel binnen als buiten te gebruiken.

U hoeft niet bang te zijn voor lichtverlies. De leds leveren namelijk dezelfde lichtkleur. Een boek of de krant lezen in de woonkamer is dus nog gewoon mogelijk. Ook zijn de leds prima te gebruiken in de keuken. Ben je niet tevreden met één lichtkleur dan kun je dimbare leds aanschaffen, deze zijn al te verkrijgen in 12- of 14Volt.

Binnen ongeveer 10 jaar is je investering terug te zien in je portemonnee, voor veel mensen is dit, naast de milieuvriendelijkheid, de reden om over te stappen op de led verlichting. De led verlichting is vrijwel overal verkrijgbaar en is zeker het proberen waard. 

Tot ziens gloeilamp

Ondanks dat de gloeilamp vele harten veroverd heeft, moeten we nu toch vaarwel zeggen tegen ons oude vertrouwde peertje. Waarom? Inefficiëntie. Slechts 5% van de energie die een gloeilamp gebruikt, wordt omgezet in licht. De andere 95% gaat naar de warmte die hij uitstraalt en hij gaat ook gemiddeld maar zo'n 1.000 lichturen mee. Vanwege de inefficiëntie is in 2009 besloten dat de gloeilamp langzaam afgeschaft gaat worden. Er zijn andere lampen ontwikkeld en op de markt gekomen die in de ogen van de EU beter voor het milieu zijn en dus laten we de gloeilamp achter ons. 
- Vanaf 1 september 2009 geldt in de EU een verbod op de productie van alle matte gloeilampen en op heldere gloeilampen hoger dan 80 watt (W).
- Vanaf 1 september 2010 zijn de heldere gloeilampen hoger dan 60W ook niet meer verkrijgbaar.
- 1 september 2011 betekent het einde van alle gloeilampen hoger dan 40W en
- na september 2012 zijn er geen gloeilampen meer verkrijgbaar hoger dan 10W. 

Let wel, het is niet verboden om na september 2012 een gloeilamp te bezitten, het is dan alleen niet meer mogelijk om een vervangend exemplaar te vinden. Met deze maatregelen wil de EU in heel Europa 5% energie besparen om zo het milieu minder te belasten. Overigens worden niet alleen de gloeilampen afgeschaft. Om de consument te beschermen is er ook besloten dat alle hallogeen- en spaarlampen van slechte kwaliteit vanaf 2016 niet meer in de schappen mogen liggen. 

Dus het is bijna zo ver, geen gloeilampen meer. En dan? Gelukkig zijn er alternatieven die gebruikt kunnen worden:
Spaarlamp
Simpel gezegd een opgevouwen tl-buis die in een lamp past. Een spaarlamp produceert wel 3 tot 4 keer meer licht per watt dan een gloeilamp en gaat tevens langer mee (8.000 – 15.000 uren). Spaarlampen zijn wel chemisch afval, iets wat veel gebruikers tegen het hoofd stoot. Omdat de lampen kwikdamp bevatten, kunnen ze ook schadelijk zijn voor de gezondheid als ze kapot gaan. Tevens wordt de levensduur van een spaarlamp aanzienlijk verminderd door veel aan- en uitschakelen en korte brandduur (vooral de combinatie) wat ze minder geschikt maakt voor toilet-, badkamer- en gangverlichting bijvoorbeeld. Ondanks dat ze duurder zijn dan gloeilampen, werkt de energiebesparing uiteindelijk wel in je voordeel. Al na drie jaar hebben ze hun geld opgebracht!

Ledlamp
Een bundel leds (licht-emitterende diodes) bij elkaar. Een ledlamp zet wel 50% van de energie dij hij verbruikt om in licht, wat het de meest efficiënte lamp maakt op de markt. Het is dan ook wel de duurste lamp op de markt nu, maar gaat ook wel het langste mee (gemiddeld 20.000 – 40.000 uren). Op lange termijn is led verlichting dus wel het voordeligst. De lampen kunnen ook goed tegen veel aan- en uitschakelen, kunnen echter hitte niet goed verdragen. Veel led lampen met een hoger wattage hebben daarom een aluminium laag die extra hitte afleidt van de leds. Inmiddels zijn ook de eerste led dimmers op de markt gekomen, wat het assortiment led verlichting steeds groter maakt. 

Het winkelbeeld is aan het veranderen en de verlichting thuis ook. Gelukkig zijn er wel alternatieven voor het peertje en er zijn ook tabellen te vinden waarin de lampen naast elkaar worden gelegd qua wattage en lichtsterkte. Er is dus wel degelijk leven na de gloeilamp, alhoewel het afscheid op 1 september aanstaande moeilijk zal zijn.

Led lampen

De led lamp heeft zijn opmars gemaakt en is nu al een tijd niet meer 'dat nieuwe lichttype'. In een industrie waar de gloeilamp heilig was, is nu led verlichting in de mainstream gekomen. Gloeilampen worden zelfs afgeschaft en worden na 1 september 2012 niet meer verkocht. Het feit dat led lampen steeds populairder worden, is goed te zien aan het aantal toepassingen waarvoor led verlichting nu al gebruikt wordt. 

Naast de milieuvriendelijke voordelen van led verlichting, kan de kleur van het licht ook een rol spelen in de keuze om het aan te schaffen. In groeikassen worden zogeheten growlights gebruikt, led lampen die door de samenstelling van kleuren positieve invloed hebben op het groeiproces van planten. Een ander voordeel van led verlichting speelt ook een rol in deze growlights, ze geven namelijk geen extra hitte af. Verder wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van led verlichting in gevelreclame omdat het felle licht extra opvalt bij voorbijgangers. Led verlichting kan overigens ook door het gebruik van verschillende kleuren voor een uniek gevelbeeld zorgen. Steeds meer bedrijven kiezen er voor een compleet verlichte gevel in te zetten voor hun zichtbaarheid. Zelfs meer en meer gemeentes gaan de kostenbesparende voordelen van led verlichting op lange termijn zien wat resulteert in meer led straatverlichting in het straatbeeld. 

De detailhandel blijft uiteraard ook niet achter. Het merendeel van de schermen die te koop zijn in de winkels zijn led schermen, voor zowel TV als computer/laptops. Daarnaast heeft led verlichting zijn plaats in de auto industrie ook opgeëist. Audi was de eerste die led lampen gebruikte voor de koplampen van de R8, en sindsdien worden led lampen in zowel koplampen als achterlampen, richting aanwijzers en ook in zwaailichten gezet. Ook fietsverlichting ziet de voordelen, fietslampjes zijn al heel goedkoop te krijgen met één enkele led. Een alternatief voor een ouderwetse dynamo! 

De mogelijkheden voor het gebruik van led verlichting zijn eindeloos, ook in huis, en meer mensen zien dat. Philips verwacht dat in 2015 de helft van alle verkochte lampen uit led lampen zal bestaan en dit zelfs zal oplopen tot 75% in 2020 (Bron: NU Zakelijk)! Dit zal voornamelijk komen doordat de prijs van de led lampen nog meer zal dalen in de komende jaren en het dus steeds voordeliger wordt om milieubewust de lamp aan te zetten. Er worden ook led lampen gemaakt die het zachte, gele licht van de gloeilamp goed nabootsen dus voor de sfeer hoef je het ook niet meer te laten. 
De tuin hebben we natuurlijk ook nog! Led strips die een boom tot leven kunnen laten komen of een kale schutting toch net even iets extra's kunnen geven, behoren tot diverse buitentoepassingen. Led buitenverlichting heeft overigens nog een sterker marktaandeel, Philips verwacht dat 75% van de buitenverlichting in 2015 led verlichting zal zijn (Bron: NU Zakelijk). Verder biedt waterbestendige led verlichting veel mogelijkheden in het decoreren van een zwembad of vijver. 

Led lampen hebben dus veel voordelen en de toepassingen zijn eindeloos. Kijk met een nieuwe bril naar je eigen huis en ontdek hoe creatief licht ingezet kan worden!

Verbod gloeilamp

Sinds 1 september dit jaar is het in de Europese Unie verboden om gloeilampen te verhandelen. In een tijdsbestek van 3 jaar is er een totaal verbod ontstaan. Op 1 september 2009 werd deze weg ingeslagen met het verbod op de verkoop van de matte gloeilamp, ook wel de 100 watt gloeilamp. Een jaar later volgde de 75 watts lampen en vorig jaar september werd de 60 watts lamp verboden.

Verbod
De reden waarom het verbod tot stand is gekomen is het nadeel voor het milieu. In tegenstelling tot de spaarlampen en de led lampen wordt het grootste deel van de energie niet omgezet in licht maar in warmte. Het gaat hier om een verhouding waarvan 90% omgezet word in warmte en de overige 10% in (zichtbaar) licht.

Bij het aankopen van een lamp is dit terug te zien aan de energielabel die de lamp bevat. De spaar- en led lampen zijn (vaak) voorzien van energielabel A, de gloeilamp heeft meestal een E, F of G energielabel.

Voorraad
Groothandelaren hebben sinds de bekendmaking van het verbod flinke voorraden ingeslagen. De verkoop van de gloeilampen is namelijk niet verboden. Hierdoor zal het de aankomende jaren nog vrij gemakkelijk zijn om aan een 'ouderwetse gele jonge' te komen. Er zijn nog genoeg websites waar de gloeilamp te bestellen is, of even surfen naar marktplaats en zie daar!

Uitzondering
Toch zijn er een aantal lampjes waarop het verbod niet van toepassing is. Dit is voornamelijk gericht op de lampjes met een speciale toepassing. Hierbij kun je denken aan oven-, koelkast- en naaimachine lampjes. Ook de verlichting met minder dan 7 watt mag nog verhandeld worden, bijvoorbeeld kerstverlichting.

Alternatief
Bij velen is bekend dat het eerste alternatief de spaarlamp was. Naast dat de spaarlamp als nadeel heeft dat het langer duurt voordat hij optimaal licht geeft, heeft het negatieve gevolgen voor de gezondheid van de mens. Een daarvan is de Uv-straling die de spaarlamp geeft, een erg schadelijke straling voor de huid en de ogen.

De led lamp daarentegen zal wél meteen volledig 'oplichten' en heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. De prijs is in dit geval het grootste probleem bij de led lamp want deze is ten opzichte van de spaar- en gloeilamp beduidend hoger. Máár deze aanschaffing leid uiteindelijk tot een energiekosten besparing van wel 80%, dat wil zeggen dat je in twee jaar de 'investering' terug hebt verdiend.

Uit deze feiten kun je een aantal conclusies trekken, stap je over op de spaarlamp of op de led verlichting of blijf je vertrouwd aan de gloeilamp en slaat u aan het 'hamsteren'? Voorlopig heeft de consument nog genoeg keuzes en is het afwachten hoelang de gloeilamp nog te verkrijgen is in de winkel om de hoek.

Overstappen op led spots

Net een nieuwe woning en druk bezig met de inrichting van de woonkamer, badkamer of keuken? Een uitstekend moment om na te denken over LED verlichting en milieubewuster wonen. Met als uitkomst een lagere energierekening, helpt u niet alleen het milieu maar ook uzelf.

Wat betekend LED?

In het Engels staat LED voor Light Emitting Diode, oftewel lichtuitstralende diode. In tegenstelling tot de gloei- en spaarlamp bevat de Led geen gloeidraad. Wanneer er in de juiste richting stroom door de diode wordt geleidt dan kan de diode direct licht uitzenden. De kleur van de LED is afhankelijk van het materiaal waarvan de LED is gemaakt.
Omdat de LED op een lager voltage werkt verbruikt het minder stroom. Dat is waar de energiebesparing vandaan komt. Een geeft per Watt veel meer Lumen (licht).
Als consument kunt u zelf de overstap realiseren. Zowel bij de bouwmarkt in de buurt als op het internet zijn de ledlampen te verkrijgen. De LED's zijn in verschillende kleuren(o.a. Rood, groen en blauw) en maten(strings en spots) verkrijgbaar.
De LED spots zijn aan te schaffen met en zonder armatuur. Het is dus ook mogelijk om alleen de lamp te vervangen. De behuizingen zijn in verschillend materiaal verkrijgbaar, het meest voorkomend zijn de aluminium modellen.

Toepassingen

Als u eenmaal de led spots aan hebt aangeschaft zijn ze op velen manieren te gebruiken. U kunt ze op een decoratieve manier gebruiken maar ook als algemene binnen- of buitenverlichting. Decoratief gezien kunt u dan denken aan badkamer- of keukenverlichting waarbij de led ook andere kleuren kan aannemen. Als buitenverlichting kunt u denken aan sfeervolle (kerst)verlichting of wandlampen en inbouwspots speciaal voor buiten.
Wilt u uw huis ook voorzien van LED verlichting? Bekijk ons ruime assortiment LED lampen, LED strips, LED spots, Inbouwspots etc. U kunt ze eenvoudig en snel online bestellen en ze worden ook nog gratis bij u thuisbezorgd!

Afschaffing gloeilamp

Het milieu speelt tegenwoordig een belangrijke rol in het leven van mensen. Steeds meer mensen willen milieuvriendelijk bezig zijn en hierbij speelt energiebesparing een belangrijke rol. Steeds meer mensen gaan daarom ook over van de gloeilamp naar een spaarlamp of ledverlichting. Een gloeilamp zet maar 5 tot 10% van de gebruikte energie om in licht. De rest wordt omgezet in warmte. Een spaarlamp verbruikt ten opzichte van een gloeilamp 65 tot 80% minder energie. Spaarlampen zijn al een tijdje het alternatief voor gloeilampen, maar met ledverlichting bespaar je nog meer energie. Het stroomverbruik van led verlichting is beduidend lager dan gloeilampen en spaarlampen, waardoor je nog meer bespaart op je energie rekening. Een gloeilamp verbruikt dus veel meer energie dan nieuwe lampen, zoals spaarlampen, halogeenlampen of led spots

De mededeling over de datum van afschaffing van de gloeilamp heeft voor een hoop verwarring gezorgd. Veel media gaven aan dat na september 2009 geen gloeilampen meer verkrijgbaar zouden zijn van 100 watt of meer. Deze mededeling zorgde voor zowel de winkeliers als bij de consument voor veel verwarring. Sinds september 2009 geldt wel in de gehele EU een verbod op de productie en invoer van matte gloeilampen en van heldere gloeilampen van 80 watt of meer. Voor gloeilampen met een lagere wattage zal dit verbod tot en met september 2012 gefaseerd uitgebreid gaan worden. Door het verbod op de productie en invoer van gloeilampen zullen de magazijnen op ten duur leeg raken en zal er uiteindelijk geen gloeilamp meer aanwezig zijn. Er is dus geen verbod op de verkoop van gloeilampen door winkels. Er is hiervoor ook nog geen einddatum voor vastgesteld.  

Wel zal het voor de consument door deze regeling op ten duur steeds lastiger worden om een vervangend exemplaar te vinden. De consument zal dan ook op ten duur moeten overstappen op spaarlampen of ledverlichting. De aanschafkosten voor een spaarlamp of ledverlichting ligt hoger dan bij een gloeilamp, maar ze zijn uiteindelijk goedkoper omdat ze minder energie verbruiken en langer meegaan. 

Led strips

Waar moet u aan denken?

Door de vele gebruiksmogelijkheden is de Led strip één van de meest voorkomende Led verlichting. Veelal wordt de verlichting gebruikt als koofverlichting of als verlichting in de supermarkt.

Als consument zijn er keuzes die gemaakt moeten worden. Kies je voor een laag stroomverbruik of voor een wat hoger stroomverbruik? Wat is de gewenste hoeveelheid licht? Wil je een de strip met de mogelijkheden tot verschillende kleuren of een strip die één kleur bied? Om deze keuze te maken is het belangrijk om te weten wáárom deze keuze dan gemaakt zou kunnen worden. De Leds zijn tenslotte in Nederland niet voor weinig te verkrijgen.

Er word onderscheid gemaakt in 2 varianten namelijk de kleine leds en de grote leds. De kleine leds (3,5x2,8mm) worden ook wel het type 3528 genoemd, de grotere Leds(5x5mm) ook wel type 5050. De kleine leds hebben een lager verbruik maar geven ook minder licht. Heb je meer licht nodig om bijvoorbeeld een krant te lezen of om het tuinpad te verlichten kies dan voor de grotere leds. Vanzelfsprekend verbruiken deze meer stroom. 

In het kiezen van de kleur ben je natuurlijk geheel vrij en het is tegenwoordig ook mogelijk om een strip in meerdere kleuren te laten veranderen. Van belang is dan wel dat er een juiste RGB-controller is aangesloten.

Kwalitatief gezien zijn er dan nog mogelijkheden over qua bestendigheid. Denk dan aan de aanraking van de strip met stof of water. Hiervoor zijn classificaties de wereld in geroepen. Deze classificaties geven de beschermingsgraden aan van de omhulsels van de led strips. De classificaties lopen uit van geen bescherming tegen water en stof tot het verblijf van langere tijd onder water.

Nog niet gesproken over de levensduur of de milieuvriendelijkheid van de led verlichting blijkt hieruit dat je als consument een aantal keuzes hebt om over na te denken. Over prijs van de verlichting is nog te discussiëren.

Led dimmer

Steeds meer mensen stappen over op led verlichting. Dit doen ze dan meestal vooral omdat ledverlichting energiezuiger is dan een halogeen of gloeilamp. Tegenwoordig heb je naast witte leds ook leds met warm licht. Er is steeds meer vraag naar dimbare ledverlichting en tegenwoordig zijn hiervoor ook led dimmers voor te krijgen. Maar lang niet alle LED's zijn dimbaar. Of een led lamp gedimd kan worden ligt aan de elektronica die in de lamp of armatuur van de LED zit. Tegenwoordig zijn wel steeds meer LED's verkrijgbaar die dimbaar zijn. Dit staat dan aangegeven op de verpakking. Led dimmers zijn te verkrijgen in 12v-24v en in 230 volt.

Het overgrote deel van LED lampen, spots en strips is gemaakt voor gebruik op 12V. Voor het professionele segment heb je 24V ledverlichting. Een 230v lamp is over het algemeen niet geschikt om te dimmen. Maar met een speciale dimmer is dit toch mogelijk. Met het dimmen van een 230v lamp zal je hierdoor wel een kleine verandering ervaren in lichtintensiteit. Het dimmen van ledverlichting werkt via een simpel elektronisch principe. Een led dimmer werkt via het principe door de stroom heel snel aan en uit te zetten en hierdoor lijkt de verlichting zachter te branden. Er zijn veel dimmers op de markt. Voor iedere led lamp is er een passende dimmer te vinden. De techniek van de dimmer blijft bij de verschillende dimmers hetzelfde, maar het verschil zit dan vooral in het design van een dimmer. 

Met de aanschaf van ledverlichting ben je energiezuinig bezig en met een led dimmer kan je de verlichting makkelijk aanpassen aan de sfeer die je in jou huis wilt hebben. Zelfs witte led verlichting kan je zo dimmen dat je wat meer sfeer in huis krijgt. Voor wat extra sfeer in je huis heb je tegenwoordig ook LED's met warm licht. Met een led dimmer kan je het licht dan ook nog eens afstellen op jou behoefte. Of je nou een boek of krant wilt lezen of een gezellige sfeer in huis wilt hebben, met een led dimmer kan je het licht voor iedere situatie aanpassen. Maar ook voor buitenshuis is er ledverlichting die water en -schokbestendig zijn. Hierdoor kan je led verlichting dus ideaal voor buiten gebruiken. Led's hebben tevens ook nog eens een lange levensduur. Het aanbod van ledverlichting wordt steeds groter. Tegenwoordig heb je led spots, strips, panelen en inbouwspots. Door deze ruime keuze aan ledverlichting is het te gebruiken voor veel toepassingen. De aanschaf van ledverlichting is misschien wel een investering, maar op langer termijn bespaar je zowel energie en dus ook geld. 

Werken met elektriciteit

Schuren, schilderen, zagen, een lamp ophangen of de heg knippen het zijn allemaal werkzaamheden die je in en om je huis tegen kunt komen, ook wel 'klusjes' genoemd. Vaak zijn het klusjes die 'lang blijven liggen' of even snel, tussendoor, gedaan moeten worden. Hierdoor kan het zijn dat de veiligheid soms even vergeten wordt, om je op de gevaren te wijzen daarom een paar veiligheidsmaatregelen.

Het grootste gevaar ligt misschien wel bij het werken met elektriciteit. Denk dan aan het vervangen van een stopcontact, het plaatsen van lichtknop of bijvoorbeeld bij het plaatsen van een led dimmer. Een beschadigd snoer of een verwarm stopcontact kan namelijk al een gevaar zijn.

Voordat je begint met je klus is het verstandig om de stroom uit te schakelen. Je kunt er voor kiezen om alleen de stroomkring uit te schakelen waaraan je werkt. Het veiligst is de aardlekschakelaars of de hoofdschakelaars uit te zetten. Wanneer de schakelaar naar beneden 'wijst' betekend het dat hij uit staat. Om te voorkomen dat medebewoners de schakelaars aan zetten terwijl jij aan het klussen bent is het verstandig om ze even in te lichten over de situatie.

Als de werkomstandigheden veilig zijn dan is het belangrijk om naar het gereedschap te kijken. Het gereedschap waar mee je gaat werken, bijvoorbeeld een schroevendraaier, moet (dubbel) geïsoleerd zijn. Ook kun je rekening houden met je schoeisel door schoenen te nemen met een rubberen zool. Als je eenmaal over het juiste gereedschap beschikt en aan de slag kunt is altijd van belang dat je éérst test of de spanning er daadwerkelijk af is. Hiervoor kun je een spanningzoeker of een 2-polige spanningstester gebruiken. Deze zijn al verkrijgbaar voor een paar euro bij de lokale bouwmarkt.

Het af zetten van de stroom, het gebruiken van het juiste gereedschap en het controleren van de spanning zijn drie aandachtspunten bij het werken met elektriciteit. Ben je niet zeker van je zaak en wil je ongelukken voorkomen schakel dan een monteur in.

Led inbouwspots

De eisen die aan badkamerverlichting worden gesteld, zijn vaak in eerste instantie gebaseerd op functionaliteit. Verlichting moet er voor zorgen dat de volledige ruimte verlicht wordt en schaduwvrije en gelijke lichtdistributie bij de spiegel wordt ook als belangrijk ervaren. Toch wordt er tegenwoordig ook steeds meer ingezien dat de badkamer ook een andere functie kan vervullen. Een persoonlijke ruimte waar je jezelf terug kan trekken en kan ontspannen. Sfeerverlichting speelt in die functie een belangrijke rol. Inbouwspots zijn de meest gekozen optie om als sfeerverlichting te fungeren in de badkamer en er zijn verschillende soorten te verkrijgen, hier de meest gebruikte:
Halogeen
De halogeen spot geeft een smalle straal licht af, maar verlicht wel heel goed. Het grootste gedeelte van de energie wordt echter omgezet naar warmte, wat gevaarlijk kan zijn bij een inbouwspot. Daarom wordt er vaak een inbouwdiepte van 10 cm aangehouden bij halogeen spots, wat voor problemen kan zorgen als je geen hoog plafond hebt. 
Led
Als laatste bestaat er ook een mogelijk om led inbouwspots te gebruiken. Led lampen gaan het langste mee van allemaal en zijn ook erg energiezuinig. De warmteontwikkeling van een led spot is ook aanzienlijk minder en ze zijn ook te verkrijgen met een lagere inbouwdiepte. Ze zijn alleen nog wel duur wat een struikelblok voor velen is. 

Badkamerverlichting moet echter ook aan veiligheidseisen voldoen. Deze veiligheidseisen zijn vastgelegd in de International Protection normering (ook wel IP-normering genoemd). Deze normering geeft aan in hoeverre verlichting stof- en waterdicht is en in welke zone van de badkamer deze gebruikt mag worden:
– Zone 0: de binnenkant van het bad of de douche(cabine). Hier kan het beste helemaal geen verlichting worden aangebracht. 
– Zone 1: deze loopt tot 2,25 meter vanaf de grond boven de plaats van het bad/de douche, ook het beste om geen verlichting te hebben hangen. 
– Zone 2: de ruimte vanaf 2,25 meter boven het bad/de douche en 0,6 meter vanaf het bad/de douche: minimale verlichting van IP44, IP65 en IP66. 
– Zone 3: vanaf een minimale afstand van 0,6 meter van het bad/de douche: minimale verlichting van IP21. 

Dit heeft dus consequenties voor hoe verlichting aangebracht kan worden. Voor de belangrijkste, functionele lampen is dit niet vaak een probleem omdat deze midden in de ruimte geplaatst worden en dus op voldoende afstand van het bad of de douche zitten. Voor sfeerverlichting zijn er meer dingen om rekening mee te houden. Mocht je dus inbouwspots in je badkamer willen, moet je dus goed weten welke soort je wil en waar je ze wil plaatsen. Wil je ze toch boven het bad of de douche, moet je plafond minimaal 2,25 meter hoog zijn en er moet voldoende ruimte zijn om de inbouwdiepte aan te kunnen. 

Dat gezegd te hebben, kunnen er wel mooie lichtplannen gemaakt worden met inbouwspots en kan je badkamer transformeren tot een ware wellness ruimte.